E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1993 - Volume 3 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2404 Viewed770 Downloaded

Effect Of Aspirin On Ovulation In The Rabbit
Tavşanlarda Aspirinin Ovulasyon Üzerine Etkisi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1993;3(1):73-6

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Siklooksijenaz inhibitörü olan indometazin ile tavşanlarda hCG ile indüklenmiş ovulasyonun önlenmesi ovulasyonda prostaglandinlerin rol oynadığını göstermektedir. Bu deneysel çalışma siklooksijenaz inhibitörü olan aspirinin tavşanlarda ovulasyonda aynı inhibitör etkiyi gösterip göstermediğini anlamak için yapıldı. Marjinal kulak veni yolu ile tüm tavşanlara hCG (100 IU) verilip aynı yolla bir gruba hCG'den 8 saat sonra indometazin (10 mg/kg), bir gruba da hCG'den 6.5 saat sonra aspirin (100 mg/kg) verildi. Kontrol grubuna hCG'den 24 saat sonra laparotomi yapıldı. Unrüptüre folliküler, hemorajik unrüptüre folliküller ve korpus hemorajikum, korpus luteumlar sayılarak ovulasyon oranı (ovulasyon sayısı/matür folliküller) bulundu. Ovulasyon oranı kontrol grubunda %81.7, indometazin grubunda %0 ve aspirin grubunda %73.7 idi. Aspirinin ovulasyonu önleyemediği görüldü.
ABSTRACT
Indomethacin, a cyclooxygenase inhibitor, blocks hCG-induced ovulation in rabbits, suggesting that prostaglandins are involved in this process. Experiments were done to investigate whether aspirin, which is also cyclooxygenase inhibitors, display the same inhibitory effect on ovulation in the rabbit. Indomethacin (10 mg/kg) and aspirin (100 mg/kg) were administered via marginal ear vein, 8 hours and 6.5 hours respectively after hCG (100 IU) administration. Control animals received serum physiologic alone. Laparotomy was performed 24 hours after hCG administration. The presence of unruptured follicles, hemorrhagic unruptured follicles, and corpora hemorrhagica, corpora lutea was recorded and ovulatory efficience (OVEF=ovulations/mature follicles) was determined. OVEF was 81.7% for control, 0% for indomethacin-treated and 73.7% for aspirin treated rabbits. Ovulation was not inhibited by aspirin.