E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1993 - Volume 3 - Issue 3

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2032 Viewed904 Downloaded

Thyroid Function In Preeclampsia And Eclampsia
Preeklampsi ve Eklampside Tiroid Fonksiyonu

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1993;3(3):199-202

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
28 preeklamptik ve 22 eklamptik hasta ile kontrol grubu olarak 40 sağlıklı gebede tiroid fonksiyonu araştırıldı. Preeklamptik-eklamptik hastalarda, normal gebelere oranla ortalama TT3, FT3 ve FT4 konsantrasyonları anlamlı derecede daha düşük bulundu. TSH konsantrasyonu ise preeklamptik-eklamptik hastalarda daha yüksek bulundu, fakat aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Elde edilen sonuçlar göstermektedir ki; preeklampsi ve eklampside hafif hipotiroidizm görülebilir ve tiroid hormon konsantrasyonları preeklampsi ve eklampsinin şiddetini yansıtabilir.
ABSTRACT
Thyroid functions were investigated in 28 preeclamptic, 22 eclamptic patients and 40 healthy pregnant women as a control group. The preeclamptic-eclamptic patients had significantly lower mean TT3, FT3 and FT4 concentrations of thyroid stimulating hormone (TSH) were higher in the preeclamptic-eclamptic patients but the differrence was not statistically significant. The results suggest that mild hypothyroidism may be seen in preeclampsia and eclampsia and thyroid hormone concentrations may reflect the severity of preeclampsia-eclampsia.