E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1994 - Volume 4 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2610 Viewed957 Downloaded

Correlation Between Insulin Like Growth Factor-ı (IGF-I) And Plasental Lactogenic Hormone In Fetal Growth
Fetal Büyümede İnsulin Like Growth Faktör-I (IGF-I) ve Plasental Laktojenik Hormon (hPL) İlişkisi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1994;4(4):233-6

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: İnsulin Like Growth Faktor-I (IGF-I'in fetal büyüme ile ilişkisi ve Plasental Laktojenik Hormonun (hPL) IGF-I düzeylerini kontrolündeki rolü araştırılmıştır. Çalışmanını Yapıldığı Yer: S.B. Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, Ankara. Materyel ve Metod: 35 term gebenin yenidoğanlarında kordon kanında IGF-I ve hPL düzeyleri R.İ.A. ile incelendi. Bulgular: IGF-I düzeyleri doğum ağırlığı ile korelasyon gösterirken (p< 0.01) doğumda boy uzunluğu, maternal yaş ve gebelik sayısı ile korelasyon saptanamamıştır (p> 0.01). hPL düzeyleri hem doğum ağırılğı hem de IGF-I düzeyleri ile korelasyon göstermiştir (p< 0.01). Sonuç: IGF-I'in fetal büyümede önemli bir faktör olduğu ve hPL'nin IGF-I düzeylerinin kontrolünde rol oynadığı görüşü desteklenmiştir.
ABSTRACT
Objective: In this study we investigated the correlation between insulin like Growth Faktor I (IGF-I) levels and fetal growth; and the role of human plasental Laktogenic Hormone (hPL) in the control of IGF-I levels. Institution: Ministry of Health Ankara State Hospital Obtetrics and Gynecology Clinic, Ankara. Material and Methods: We studied the IGF-I and hPL levels in the umbilical sera of 35 term pregnant patients. Results: We found a correlation between IGF-I and birth weight (p< 0.01): but there was no correlation between IGF-I levels and maternal age, parity and height at birth (p> 0.01). There was also a correlation between IGF-I levels and hPL levels (p< 0.01). Conclusion: IGF-I is an important factor in fetal growth and hPL plays a role in the control of IGF-I levels.