E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2007 - Volume 17 - Issue 5

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
3247 Viewed1575 Downloaded

Effect Of Breathing And Progressive Exercises On Pregnancy Period Of The Pregnant Women, Diagnosed Preterm Labor
Preterm Eylem Tanısı Konmuş Gebelerde Solunum ve Progressif Egzersizlerin Gebelik Süresine Etkisi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2007;17(5):368-75

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Bu çalışmanın amacı; preterm eylem tanısı konmuş gebelerde solunum ve ilerleyici egzersizlerin gebelik süresine etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Araştırma yarı deneysel olarak planlanmış ve uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemini, sınırlamalara uyan, (çoğul gebelik olmaması, amnion membranlarının açılmamış olması ve Aydın merkezde yaşaması) gebelik haftası 28-35 arasında olan ve 20 Kasım 2001- 10 Ocak 2003 tarihleri arasında Aydın Doğumevi'nde tedavi gören preterm eylem tanılı gevşeme egzersizi uygulayacak 31 gebe ve gevşeme egzersizi uygulamayacak 31 gebe deney ve kontrol gruplarını oluşturmuştur. Araştırmada solunum ve ilerleyici egzersizler gevşeme yöntemi olarak kullanılmıştır. Veri toplamada, sosyo-demografik özellikleri içeren anket, preterm doğum risk faktörleri formu, vital bulguları değerlendirme formu, tansiyon aleti ve beden termometresi kullanılmıştır. Türk Psikologlar Derneği'nin yayınlarından olan, solunum ve ilerleyici egzersizleri içeren gevşeme egzersizleri kaseti, solunum ve ilerleyici egzersizler uygulamasında kullanılmıştır. Bulgular: Gevşeme egzersizlerini uygulayan deney grubu gebelerin, doğum yaptığı gebelik haftası ortalaması 38.064, kontrol grubunun ise 37.419 hafta olarak bulunmuştur. Deney grubunun doğum yapılan gebelik hafta ortalamasının kontrol grubuna göre, yaklaşık olarak bir hafta daha uzun olduğu belirlenmiştir. Buna karşın her iki grup arasında doğum gebelik haftası açısından anlamlı fark elde edilememiştir. Araştırmada deney grubunda yer alan gebelerde gevşeme egzersizlerini uygulama sonrası gevşeme ve rahatlama sağlanmıştır. Gebelerin, gevşeme egzersizlerini uygulama öncesi ve sonrası vital bulgu değerlerinde azalma şeklinde rahatlamaya bağlı anlamlı farklılıklar elde edilmiştir. Sonuç: Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre preterm eylemi önlemek için uygulanan gevşeme egzersizleri ile deney grubunda kontrol grubuna göre yaklaşık bir haftalık bir fark bulunmuş ancak deney ve kontrol grubunun gebelik sürelerde istatistiksel olarak anlamlı bir fark elde edilmemiştir. Araştırmada solunum ve ilerleyici egzersizlere 28-35 gebelik haftalarında başlanmıştır ve gebelerin sadece tokolitik tedavi alma durumları belirlenmiştir. Tokolitik tedavinin dozu ve süresi araştırılmamıştır. Tokolitik tedavinin dozu ve süresinin ve gevşeme egzersizlerini daha erken haftalarda uygulanmaya başlanmasının sonuçları etkileyebileceği düşünülebilir.
ABSTRACT
Objective: The purpose of this study is to research the effect of breathing and progressive exercises on pregnancy period of the pregnant women for whom preterm labor were diagnosed. Material and Methods: The research was planned semi-experimental and then conducted. Thirty one pregnant women who applied relaxation exercises and 31 pregnant woman who didn't apply relaxation exercises have formed the test and control groups. Samples with preterm labor diagnosis were in the suitable limits (no multi-pregnancy, no opened amnion membranes and living in the center of Aydın), their pregnancy periods were between the weeks of 28-35 and treated in maternity hospital of Aydın between the dates of November 20, 2001 and January 10, 2003. In research, breathing and progressive exercises have been used as relaxation method. A questionnaire which contains sociodemographic features, a preterm labor risk factors form, a vital findings evaluation form, a sphygmomanometer and a body thermometer are used for collecting data. The relaxation cassette, one of publications of the Association of Turkish Psychologists, which includes the breathing and progressive exercises have been used to apply breathing and progressive exercises. Results: The pregnancy week average of delivery of the test group who applied relaxation exercises has been found 38.064, the control group has been 37.419. It was determined that the pregnancy week average of delivery of the test group has been approximately one week longer compared to the control group. However, no meaningful difference has been observed between both group from the point of view of delivery pregnancy week. In research, relaxation has been provided on pregnant women included in test group after applying relaxation exercises. Some expressive differences have been obtained in vital finding values of pregnant women in decreasing manner depending on relaxation before and after applying relaxation exercises. Conclusion: Approximately one-week-difference was found with the test group compared to the control group to prevent preterm labor by means of relaxation exercises according to the findings obtained at the end of research, but no meaningful difference was observed statistically in pregnancy period of the test and control groups. The breathing and progressive exercises have been started in 28-35 pregnancy weeks and tocolitic treatment situations of the pregnant women have been determined. Dose and period of tocolitic treatment hasn't been researched. It has been evaluated that the dose and period of tocolitic treatment and applying relaxation exercises in earlier weeks would affect the results.