Yönetimin, insanların yeryüzünde görülmesiyle başladığı düşünülmektedir. Ancak konuya bazı tarihi belgelere bakılarak yaklaşıldığında, milattan binlerce yıl öncesine kadar inilebilmektedir. Genel yönetimin, insan ve materyallerin, mal ve hizmet üretmek amacıyla örgütlenmesi, sevk ve idare edilmesi için var olduğu düşünülürse; ister kamu ya da özel işletme, ister eğitim ve spor yönetimi gibi ayrı başlıkların amaçları değişik olsa da, modern yönetim anlayışı çerçevesinde yönetim uygulamalarında farklılık bulunmamaktadır. Çünkü yönetime ilişkin genel tanımlamalar, sporun yönetimi açısından da geçerlidir. Bu itibarla, genel yönetimin ilke ve kurallarının spor alanına uygulanması söz konusudur.
Günümüz küreselleşen pazar şartları ve üretim faktörlerinin sınır tanımayan işleyişi, kalite olgusunu her zamankinden daha fazla ön plana çıkarmaya başlamıştır. Spora ilginin ve spor branşlarına insanların katılımlarının artması, sporla ilgili yazılı ve görsel medyanın spora geniş bir yer vermesi, spor turizminin gelişmesi gibi faktörlerin de etkili olduğu söylenebilir. Bu gerçekler ışığında spora olan talep giderek artmıştır. Yönetimin bilimselleştiği ve yöneticiliğin profesyonelleştiği çağımızda ticari işletmelerin, sosyal hizmetlerin, vakıf, dernek ve spor kulüplerinin yönetimi oldukça önemli hâle gelmiştir. Yönetim, çağımızda evrensel bir süreçtir. Yönetim, tarihin başlangıcından beri var olduğu halde, bilim olarak 19. yüzyılın sonlarında ABD'de doğmuş ve 20. yüzyıl içerisinde de hızla gelişmiştir. Bu gelişmeler ışığında spor ortam ve etkinlikleri de yönetimin bilimselleşmesinden payını almaya başlamıştır.
İşte bu görüş ve düşünceler ışığında bu kitabı yazmadaki amaç; ortak amaçları gerçekleştirmek için bir araya gelmiş insanların özelliklerini, ihtiyaç ve beklentilerini temel alarak, genel yönetim konusunda günümüze kadar ortaya konulmuş ilke, kural ve teorileri ortaya koymak ve kamu yönetiminin bir parçası olarak kabul edilen spor yönetimini çeşitli boyutlarıyla ele alarak açıklamaktır. Bu itibarla, spor yönetim bilimlerinin güncel sorunlarına ilişkin uzman akademisyen ve alan uzmanlarıyla spor yönetiminin güncel konularını çalıştık. Çalışmalarım süresince benden yardımlarını esirgemeyen değerli bölüm yazarı meslektaşlarım ile ''Spor Yönetiminde Güncel Konular'' başlığı ile yayın katkısı sağlayan Türkiye Klinikleri'ne teşekkür ederim. Bu itibarla, bölümlere ilişkin her bir konu spor yönetimine katkı sağlayacak nitelikte olup, kitabın öğrencilerime, bu alanda çalışanlara ve Türk sporuna yararlı olmasını diliyorum.
Saygılarımla.
Prof. Dr. Hakan SUNAY
Editör
Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, Spor Yönetim Bilimleri AD, Ankara, Türkiye
It is thought that governance began with the appearance of humans on earth. However, when the subject is approached by looking at some historical documents, it can be traced back to thousands of years B.C. If we consider that general management exists to organize, direct and manage people and materials to produce goods and services, there is no difference in management practices within the framework of modern management understanding, even if the purposes of separate titles such as public or private enterprise or education and sports management are different. Because general definitions regarding management are also valid for sports management. In this respect, the application of the principles and rules of general management to the field of sports is in question.
Today's globalizing market conditions and the unlimited operation of production factors have begun to bring the concept of quality to the forefront more than ever. It can be said that factors such as the increase in interest in sports and people's participation in sports branches, the wide coverage given to sports in written and visual media, and the development of sports tourism are also effective. In the light of these facts, the demand for sports has gradually increased. In our age where management is becoming scientific and management is becoming professional, the management of commercial enterprises, social services, foundations, associations and sports clubs has become very important. Management is a universal process in our age. Although management has existed since the beginning of history, it was born as a science in the USA in the late 19th century and developed rapidly in the 20th century. In the light of these developments, sports environments and events have also begun to receive their share of the scientification of management.
In the light of these views and thoughts, the purpose of writing this book is to present the principles, rules and theories that have been put forward so far on the subject of general management, based on the characteristics, needs and expectations of people who come together to achieve common goals, and to explain sports management, which is accepted as a part of public administration, by considering its various dimensions. In this respect, we studied the current issues of sports management with expert academicians and field experts on the current issues of sports management sciences. I would like to thank my valuable chapter writer colleagues who have helped me throughout my studies and the Türkiye Klinikleri for their publication contribution under the title of ''Current Issues in Sports Management''. In this respect, each topic in the chapters will contribute to sports management, and I hope that the book will be beneficial to my students, those working in this field, and Turkish sports.
Best regards.
Prof. Dr. Hakan SUNAY
Editor
Ankara University Faculty of Sports Sciences, Department of Sports Management Sciences, Ankara, Türkiye
.: Process List