Diş Hekimliğinde Kanıta Dayalı İlaç Kullanımı

.: ÖN SÖZ
ÖN SÖZ
PREFACE
Prof. Dr. Cansu ALPASLAN
Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi ABD, Ankara, Türkiye
Makale Dili: TR
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tahminlerine göre ilaçların yarısından fazlası uygun olmadığı hâlde reçete edilmekte, tüketilmekte ya da satılmaktadır. DSÖ'nün bu problemi tartışmak ve çözüm bulmak amacıyla 1985 yılında Nairobi'de düzenlediği toplantı 'Akılcı İlaç Kullanımı' (AİK) çalışmaları için başlangıç olmuştur. Günümüzde dünyada AİK konusunda farkındalık gelişmiş, klinik uygulama rehberleri geliştirilmiş, tıp ve diş hekimliği müfredatlarında yerini almıştır. Türkiye'de AİK 2016 yılından beri diş hekimliği eğitimi çekirdek müfredatında yer almaktadır.

Bunun yanı sıra, Dr. Sackett tarafından tanımlanan 'kanıta dayalı tıp/diş hekimliği' uygulaması kapsamında 'kanıta dayalı ilaç kullanımı' bizlere yol gösteren önemli bilimsel kanıtları sunmaktadır. İlaçlar genel olarak yaşamın kalitesini veya kantitesini artırmak için ya da hastalığı iyileştirmek, baskılamak veya önlemek için kullanılır. Ancak ilaçların gerekli olmadığı hâlde kullanılması, yanlış kullanılması ve hatta gereğinden az kullanılması ekonomik açıdan ciddi kayıp, sağlık açısından ise tehlike oluşturmaktadır. Diş hekimliğinde ilaçların kullanım alanı oldukça dar olmasına karşın reçete edilen ilaçlar, özellikle antibiyotikler oldukça yüksek orandadır.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yapılan retrospektif çalışmada 2013- 2015 tarihleri arasında Türkiye'deki diş hekimleri tarafından yazılan e-reçeteler incelendiğinde; reçetelerin %82,4'ünde (12.944.522 reçetede) antibakteriyel ilaç bulunduğu ve en sık yazılan antibiyotiğin ise penisilin + beta-laktam (%71,3) olduğu ortaya koyulmuştur.1 Halbuki diş kaynaklı enfeksiyonlarda beta-laktam ile kombine edilmiş antibiyotiklerin ilk tercih olmaması, daha dar spektrumlu antibiyotiklerin seçilmesi gerekliliği bilimsel bir gerçektir.

İngiltere, İsveç, İskoçya Norveç'te 2010-2016 yılları arasında diş hekimlerinin yazdıkları reçeteler incelendiğinde dental enfeksiyon için yazılan reçetelerin toplam reçete sayısının %6-8'ini oluşturduğu ve sıklıkla dar spektrumlu fenoksimetil penisilin yazılmış olduğu saptanmıştır. Antibiyotik kullanımı konusunda bilinçlendirme yapılmasını takiben tüm bu ülkelerde antibiyotik reçetesi sayısında %4-19 oranlarında azalma olmuştur.2 Bu 2 çalışma ülkemizdeki tablo ile diğer ülkelerdeki tablolar arasında çok önemsenmesi gereken ve önlem alınması gereken farklılıklar olduğunu ortaya koymaktadır. Akılda tutulması gereken önemli bir konu da bilginin dinamik olduğu ve sürekli değiştiğidir. Bu nedenle kanıta dayalı ilaç kullanımı için klinik rehberlerin, sistematik derleme ve meta analizlerin sürekli olarak takip edilmesi gereklidir. Bakteriyel endokardit riski taşıyan hastalarda antibiyotik profilaksisi klinik rehberinden örnek verecek olursak; bu rehber ilk kez 1955 yılında yayımlanmış, değişik zamanlarda güncellenerek tekrar yayınlanmıştır. Antibiyotiğin türü, veriliş zamanı ve dozunun farklı zamanlarda yayınlanan rehberlerde farklılık gösterdiği görülmektedir. Keza, 2014 yılında yapılan sistematik derlemede dental işlemlerle protetik eklem enfeksiyonları arasında bir ilişki bu lunmamış ve ADA tarafından yayınlanan klinik rehberde protetik eklem implantı taşıyan hastalarda buna bağlı olarak gelişebilecek eklem enfeksiyonunu önlemek için dental işlemlerden önce profilaktik antibiyotik uygulamasına gerek olmadığı belirtilmiştir.3

Diş hekimlerinin sıklıkla reçete ettiği ilaç grubundan diğeri non-steroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAİİ)'dır. Bir çalışmada diş hekimlerinin %86'sının NSAİİ'lerin etki mekanizmasını, %88'inin çocuk hastaya verilecek dozu, %45'inin erişkin hastaya verilecek dozu yanlış bildiği saptanmıştır. NSAİİ'ler pek çok organda ve sistemde istenmeyen yan etkiye sebep olduğu hâlde bu çalışmada diş hekimlerinin %98,85'inin sadece gastrointestinal sistemdeki yan etkilerin farkında oldukları saptanmıştır.4

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC)'nin 2006 yılı raporunda 2004 ile 2005 yılı arasında acile kabul edilen hastaların %6,7'sinde sebebin ilaç yan etkisi olduğu bildirilmiştir.

Tüm ilaç yan etkilerinin oluşumunda warfarin %5,2 oran ile 1. sırada yer alırken, diş hekimliğinde sıklıkla kullandığımız asetaminofen için oran %5, aspirin için %2,5, ibuprofen için %2,1 olarak bildirilmiştir.5

Yine, ABD ve Avrupa'da her 15 hastane başvurusundan 1 tanesi ilaç zehirlenmesidir. İlaç yan etkilerinin bir kısmı hasta, bir kısmı da hekim hatası sebebiyle oluşmaktadır ve önlenmesinde eğitimin önemi büyüktür.

Ağız sağlığı hiç kuşkusuz, genel sağlığın ve yaşam kalitesinin en önemli bileşenidir. Hastalığı ilaçla tedavi etmek yerine hastalığın oluşmasını önlemek için koruyucu diş hekimliği öncelikli bir politika benimsenmelidir. Çünkü kullandığımız ilaçlar hastayı tamamen iyileştirmez. İyileştirse bile pek çok organda ve sistemde istenmeyen yan etkiler oluşturur. Hatta antibiyotiklerin gereksiz ve yanlış kullanımı küresel ölçekte insanlar için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Diş hekimleri reçete yazarken AİK ilkelerine uymalı ve en iyi bilimsel kanıtları kullanmalıdır.

Türkiye Klinikleri'nin bu kitabında diş hekimliğinde sık kullandığımız ilaçların güncel derlemelerini siz değerli meslektaşlarımıza sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Makaleleri ile bu kitaba katkı sağlayan tüm akademisyenlere sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Prof. Dr. Cansu ALPASLAN
Editör

KAYNAKLAR

1. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu. Türkiye'de Diş Hekimlerinin Yazdığı Reçetelerde Antibakteriyel Kullanımının Araştırılması. Sağlık Bakanlığı, ISBN: 978-975-590-654-6 Sağlık Bakanlığı Yayın No: 1073 TİTCK Yayın No: 18, Ankara, 2017.
2. Smith A, Al-Mahdi R, Malcolm W, Palmer N, Dahlen G, Al-Haroni M. Comparison of antimicrobial prescribing for dental and oral infections in England and Scotland with Norway and Sweden and their relative contribution to national consumption 2010-2016. BMC Oral Health. 2020;20(1):172. doi: 10.1186/s12903-020-01163-x. PMID: 32546149; PMCID: PMC7298788.
3. Sollecito TP, Abt E, Lockhart PB, Truelove E, Paumier TM, Tracy SL, et al. The use of prophylactic antibiotics prior to dental procedures in patients with prosthetic joints: Evidence-based clinical practice guideline for dental practitioners--a report of the American Dental Association Council on Scientific Affairs. J Am Dent Assoc. 2015;146(1):11-6.
4. Hoxha M, Malaj V, Spahiu E,Spahiu M. Dentists' knowledge about over the counter-NSAIDs: An emerging need for NSAID-avoidance education. Journal of Applied Pharmaceutical Science. 2020;10(1):070-076.
5. Gurwitz D, McLeod HL. Primum non nocere: adverse drug events must be taken seriously. Pharmacogenomics. 2007;8(4):311-4. doi: 10.2217/14622416.8.4.311. PMID: 17391068.
According to the World Health Organization's (WHO) estimation, more than half of all medicines are prescribed, dispensed or sold inappropriately. A Conference convened by WHO and held in Nairobi in 1985 with the objective of discussing and finding solution to this problem was the starting point of endeavors and studies on 'rational use of medicines'. Today, there is an awareness on rational use of medicines, included to the curriculum of dental and medical education and, numerous clinical guidelines have been developed. Rational use of medicines has been a component of national core curriculum of dental education since 2016.

Besides, 'evidence-based use of medications' became available within the concept of 'evidencebased medicine/ dentistry' defined by Dr. Sackett.

Medications are generally used to enhance quality and quantity of life, cure, suppress or prevent disease. However, the overuse, underuse or misuse of medicines results in wastage of scarce resources and widespread health hazards.

Although the use of drugs in dentistry is quite narrow, the prescribed drugs, especially antibiotics, are quite high. Turkish Medicines and Medical Devices Agency of Ministry of Health, evaluated e-prescriptions written by dentists in Turkey between 2013 and 2015 in a retrospective study and, reported that antibacterial drugs were found in 82.4% of the prescriptions (12.944.522 prescriptions), and that the most frequently prescribed antibiotic was penicillin + beta-lactam (71.3%).1 However, best scientific evidences do not support the use of antibiotics combined with beta-lactam as a first line choice in dental infections but recommend a narrower spectrum.

Another study evaluated the prescriptions written by dentists in England, Sweden, Scotland and Norway between 2010 and 2016 and found that the prescriptions for dental infection constituted 6-8% of the total number of prescriptions and narrow spectrum phenoxymethyl penicillin was frequently written. Following the raise in awareness on the use of antibiotics, the number of antibiotic prescriptions decreased by 4-19% in all these countries.2 Findings of those 2 studies demonstrate great contrasts that necessitates implementation of some precautions.

An important issue to keep in mind is that knowledge is dynamic and constantly changing. Therefore, following clinical guidelines, systematic reviews and meta-analyses all times is necessary for evidence-based drug use. If we give an example from the clinical guideline for antibiotic prophylaxis in patients at risk of bacterial endocarditis, this guide was first published in 1955, updated and republished at different times. We see that the type of antibiotic, administration time and dose differ in the guidelines published at different times. Likewise, no relationship was found between dental procedures and prosthetic joint infections in a systematic review published in 2014 and ADA have not recom mended prophylactic antibiotic administration before dental procedures in patients with prosthetic joint implants in its clinical guideline.3

Another group of drugs that dentists often prescribe is non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs). In a study, it was found that 86% of dentists do not know the mechanism of action of NSAIDs, 88% the dose to be given to a pediatric patient, and 45% the dose to be given to an adult patient. Although NSAIDs cause unwanted side effects in many organs and systems, it was found in this study that 98.85% of dentists were only aware of side effects in the gastrointestinal system.4

In the 2006 report of the US Centers for Disease Control and Prevention (CDC), it was reported that the reason was drug side effects in 6.7% of patients admitted to the emergency department between 2004 and 2005. While warfarin ranks first in causing drug side effects with a rate of 5.2%, the rate for acetaminophen, which is frequently used in dentistry was 5%, 2.5% for aspirin, and 2.1% for ibuprofen.5 It has been reported that 1 out of every 15 hospital admissions in the USA and Europe is poisoning due to medication. Some of the side effects of drugs are caused by the misuse of the patient and some are caused by the physician, education is of great importance in preventing them.

Oral health is undoubtedly the most important component of general health and quality of life. Preventive dentistry should be a priority policy to prevent the disease from occurring instead of treating the disease with medication. The medications we use do not completely cure the patient alone and may cause unwanted side effects in many organs and systems. Especially, misuse of antibiotics poses a serious threat to humans on a global scale. Dentists should adhere to the principles of rational use of medications and should use the best scientific evidence when prescribing.

In this book of the Türkiye Klinikleri, we are pleased to present current reviews of the drugs we use frequently in dentistry to our esteemed colleagues. I would like to express my gratitude to all academics who contributed to this book with their articles.

Prof. Dr. Cansu ALPASLAN
Editor

REFERENCES

1. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu. Türkiye'de Diş Hekimlerinin Yazdığı Reçetelerde Antibakteriyel Kullanımının Araştırılması. Sağlık Bakanlığı, ISBN: 978-975-590-654-6 Sağlık Bakanlığı Yayın No: 1073 TİTCK Yayın No: 18, Ankara, 2017.
2. Smith A, Al-Mahdi R, Malcolm W, Palmer N, Dahlen G, Al-Haroni M. Comparison of antimicrobial prescribing for dental and oral infections in England and Scotland with Norway and Sweden and their relative contribution to national consumption 2010-2016. BMC Oral Health. 2020;20(1):172. doi: 10.1186/s12903-020-01163-x. PMID: 32546149; PMCID: PMC7298788.
3. Sollecito TP, Abt E, Lockhart PB, Truelove E, Paumier TM, Tracy SL, et al. The use of prophylactic antibiotics prior to dental procedures in patients with prosthetic joints: Evidence-based clinical practice guideline for dental practitioners--a report of the American Dental Association Council on Scientific Affairs. J Am Dent Assoc. 2015;146(1):11-6.
4. Hoxha M, Malaj V, Spahiu E,Spahiu M. Dentists' knowledge about over the counter-NSAIDs: An emerging need for NSAID-avoidance education. Journal of Applied Pharmaceutical Science. 2020;10(1):070-076.
5. Gurwitz D, McLeod HL. Primum non nocere: adverse drug events must be taken seriously. Pharmacogenomics. 2007;8(4):311-4. doi: 10.2217/14622416.8.4.311. PMID: 17391068.

.: Güncel

Giriş



İletişim


Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.

.: Adres

Türkocağı Caddesi No:30 06520 Balgat / ANKARA
Telefon: +90 312 286 56 56
Faks: +90 312 220 04 70
E-posta: info@turkiyeklinikleri.com

.: Yazı İşleri Servisi

Telefon: +90 312 286 56 56/ 2
E-posta: yaziisleri@turkiyeklinikleri.com

.: İngilizce Dil Redaksiyonu

Telefon: +90 312 286 56 56/ 145
E-posta: tkyayindestek@turkiyeklinikleri.com

.: Reklam Servisi

Telefon: +90 312 286 56 56/ 142
E-posta: reklam@turkiyeklinikleri.com

.: Abone ve Halkla İlişkiler Servisi

Telefon: +90 312 286 56 56/ 118
E-posta: abone@turkiyeklinikleri.com

.: Müşteri Hizmetleri

Telefon: +90 312 286 56 56/ 118
E-posta: satisdestek@turkiyeklinikleri.com

1. KULLANIM KOŞULLARI

1.1. http://www.turkiyeklinikleri.com alan adından veya bu alan adına bağlı alt alan adlarından ulaşılan internet sayfalarını (Hepsi birden kısaca "SİTE" olarak anılacaktır) kullanmak için lütfen aşağıda yazılı koşulları okuyunuz. Bu koşulları kabul etmediğiniz takdirde "SİTE"yi kullanmaktan vazgeçiniz. "SİTE" sahibi bu "SİTE"de yer alan veya alacak olan bilgileri, formları, içeriği, "SİTE"'yi, "SİTE" kullanma koşullarını dilediği zaman değiştirme hakkını saklı tutmaktadır.

1.2. Bu "SİTE"'nin sahibi Türkocağı cad. No:30, 06520 Balgat Ankara adresinde ikamet eden Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'dir (bundan böyle kısaca "Türkiye Klinikleri" olarak anılacaktır). "SİTE"'de sunulan hizmetler "Türkiye Klinikleri" tarafından sağlanmaktadır.

1.3. Bu "SİTE"'de sunulan hizmetlerden belirli bir bedel ödeyerek ya da bedelsiz olarak yararlananlar veya herhangi bir şekilde "SİTE"ye erişim sağlayan her gerçek ve tüzel kişi aşağıdaki kullanım koşullarını kabul etmiş sayılmaktadır. İşbu sözleşme içinde belirtilen koşulları "Türkiye Klinikleri" dilediği zaman değiştirebilir. Bu değişiklikler periyodik olarak "SİTE"'da yayınlanacak ve yayınlandığı tarihte geçerli olacaktır. "Türkiye Klinikleri" tarafından işbu sözleşme hükümlerinde yapılan her değişikliği "SİTE" hizmetlerinden yararlanan ve "SİTE"ye erişim sağlayan her gerçek ve tüzel kişi önceden kabul etmiş sayılmaktadır.

1.4. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" 30.03.2014 tarihinde en son değişiklik yapılarak ve web sitesi üzerinden yayınlanarak; "SİTE"yi kullanan her kişi tarafından erişimi mümkün kılınıp yürürlülüğe konmuştur. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" ayrıca, "Türkiye Klinikleri" hizmetlerinden belli bir bedel ödeyerek veya ödemeden yararlanacak olan kullanıcılarla yapılmış ve/veya yapılacak olan her türlü "KULLANICI Sözleşmesi"nin de ayrılmaz bir parçasıdır.

2. TANIMLAR

2.1. "SİTE" : "Türkiye Klinikleri" tarafından belirlenen çerçeve içerisinde çeşitli hizmetlerin ve içeriklerin sunulduğu çevrimiçi (on-line) ortamdan http://www.turkiyeklinikleri.com alan adından ve/veya bu alan adına bağlı alt alan adlarından erişimi mümkün olan web sitesi.

2.2. KULLANICI : "SİTE"ye çevrimiçi (on-line) ortamdan erişen her gerçek ve tüzel kişi.

2.3. LİNK : "SİTE" üzerinden bir başka web sitesine, dosyalara, içeriğe veya başka bir web sitesinden "SİTE"ye, dosyalara ve içeriğe erişimi mümkün kılan bağlantı.

2.4. İÇERİK : "Türkiye Klinikleri" "SİTE"yi ve/veya herhangi bir web sitesinden yayınlanan veya erişimi mümkün olan her türlü bilgi, dosya, resim, rakam, fiyat v.b görsel, yazınsal ve işitsel imgeler.

2.5. "KULLANICI SÖZLEŞMESİ" : "Türkiye Klinikleri"nin sunacağı özel nitelikteki hizmetlerden yararlanacak olan gerçek ve/veya tüzel kişilerle "Türkiye Klinikleri" arasında elektronik ortamda akdedilen sözleşme.

3. HİZMETLERİN KAPSAMI

3.1. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" üzerinden sunacağı hizmetlerin kapsamını ve niteliğini belirlemekte tamamen serbesttir.

3.2. "Türkiye Klinikleri" "SİTE" bünyesinde sunulacak servislerden yararlanabilmek için, "KULLANICI"nın "Türkiye Klinikleri" tarafından belirlenecek özellikleri taşıması gereklidir. "Türkiye Klinikleri", bu gerekliliği tek taraflı olarak dilediği zaman değiştirebilir.

3.3. "Türkiye Klinikleri"nin "SİTE" üzerinden belirli bir ücret karşılığı veya ücretsiz olarak vereceği hizmetler sınırlı sayıda olmamak üzere;

- Sağlık sektörüne yönelik bilimsel makaleler, kitaplar ve bilgilendirici yayınları sağlamak.

- - Bilimsel dergilere yönelik makale hazırlama aşamasında biçimsel, istatistikî ve editöryal destek sağlamak.

4. GENEL HÜKÜMLER

4.1. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" dâhilinde erişime açtığı hizmetler ve içeriklerden hangisinin ücrete tabi olacağını belirlemekte tamamen serbesttir.

4.2. "Türkiye Klinikleri"'nin sunduğu hizmetlerden yararlananlar ve siteyi kullananlar, yalnızca hukuka uygun ve şahsi amaçlarla "SİTE" üzerinde işlem yapabilirler. Kullanıcıların, "SİTE" dâhilinde yaptığı her işlem ve eylemdeki hukuki ve cezai sorumluluk kendilerine aittir. Her KULLANICI, "Türkiye Klinikleri"nin ve/veya başka bir üçüncü şahsın haklarına tecavüz teşkil edecek nitelikteki herhangi bir iş ve eylemde bulunmayacağını; yazılı, görsel ve işitsel bilgileri açıklamayacağını, "Türkiye Klinikleri"ne açıkladığı ve/veya "SİTE"ye gönderdiği her türlü yazılı, görsel ve işitsel bilginin "Türkiye Klinikleri"ne açıkladığı ve/veya "SİTE"ye gönderdiği sırada her türlü biçimde kullanılması, işlenmesi, saklanması, açıklanması ve üçüncü kişilere karşı ifşa edilmesi konusunda münhasır hak sahibi olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder. "KULLANICI" "SİTE" dâhilinde bulunan resimleri, metinleri, görsel ve işitsel imgeleri, video klipleri, dosyaları, veritabanları, katalogları ve listeleri çoğaltmayacağı, kopyalamayacağı, dağıtmayacağı, işlemeyeceğini, gerek bu eylemleri ile gerekse de başka yollarla "Türkiye Klinikleri" ile doğrudan ve/veya dolaylı olarak rekabete girmeyeceğini kabul ve taahhüt etmektedir.

4.3. "SİTE" dâhilinde üçüncü kişiler tarafından sağlanan hizmetlerden ve yayınlanan içeriklerden dolayı "Türkiye Klinikleri"nin, işbirliği içinde bulunduğu kurumların, "Türkiye Klinikleri" çalışanlarının ve yöneticilerinin, "Türkiye Klinikleri" yetkili satıcılarının sorumluluğu bulunmamaktadır. Herhangi bir üçüncü kişi tarafından sağlanan ve yayınlanan bilgilerin, içeriklerin, görsel ve işitsel imgelerin doğruluğu ve hukuka uygunluğunun taahhüdü bütünüyle bu eylemleri gerçekleştiren üçüncü kişilerin sorumluluğundadır. "Türkiye Klinikleri", üçüncü kişiler tarafından sağlanan hizmetlerin ve içeriklerin güvenliğini, doğruluğunu ve hukuka uygunluğunu taahhüt ve garanti etmemektedir.

4.4. "KULLANICI"lar, "SİTE"yi kullanarak, "Türkiye Klinikleri"nin, diğer "KULLANICI"ların ve üçüncü kişilerin aleyhine hiçbir faaliyette bulunamazlar. "KULLANICI"ların işbu "SİTE Kullanım Koşulları" hükümlerine ve hukuka aykırı olarak gerçekleştirdikleri "SİTE" üzerindeki faaliyetler nedeniyle üçüncü kişilerin uğradıkları veya uğrayabilecekleri zararlardan dolayı "Türkiye Klinikleri"nin doğrudan ve/veya dolaylı hiçbir sorumluluğu yoktur.

4.5. "KULLANICI"lar, "SİTE" dâhilinde kendileri tarafından sağlanan bilgilerin ve içeriklerin doğru ve hukuka uygun olduğunu kabul ve taahhüt etmektedirler. "Türkiye Klinikleri", "KULLANICI"lar tarafından "Türkiye Klinikleri"ne iletilen veya "SİTE" üzerinden kendileri tarafından yüklenen, değiştirilen ve sağlanan bilgilerin ve içeriklerin doğruluğunu araştırma; bu bilgi ve içeriklerin güvenli, doğru ve hukuka uygun olduğunu taahhüt ve garanti etmekle yükümlü ve sorumlu değildir.

4.6. "KULLANICI"lar, "SİTE" dâhilinde Türk Ticaret Kanunu hükümleri uyarınca haksız rekabete yol açacak faaliyetlerde bulunmayacağını, "Türkiye Klinikleri"nin ve üçüncü kişilerin şahsi ve ticari itibarı sarsacak, kişilik haklarına tecavüz ve taarruz edecek fiilleri gerçekleştirmeyeceğini kabul ve taahhüt etmektedir.

4.7. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" dâhilinde sunulan hizmetleri ve içerikleri her zaman değiştirebilme hakkını saklı tutmaktadır. "Türkiye Klinikleri", bu hakkını hiçbir bildirimde bulunmadan ve önel vermeden kullanabilir. "KULLANICI"lar, "Türkiye Klinikleri"nin talep ettiği değişiklik ve/veya düzeltmeleri ivedi olarak yerine getirmek zorundadırlar. "Türkiye Klinikleri" tarafından talep edilen değişiklik ve/veya düzeltme istekleri gerekli görüldüğü takdirde "Türkiye Klinikleri" tarafından yapılabilir. "Türkiye Klinikleri" tarafından talep edilen değişiklik ve/veya düzeltme taleplerinin, "KULLANICI"lar tarafından zamanında yerine getirilmemesi sebebiyle doğan veya doğabilecek zararlar, hukuki ve cezai sorumluluklar tamamen kullanıcılara aittir.

4.8. "SİTE" üzerinden, "Türkiye Klinikleri"nin kendi kontrolünde olmayan ve başkaca üçüncü kişilerin sahip olduğu ve işlettiği başka web sitelerine ve/veya "İÇERİK"lere ve/veya dosyalara link verebilir. Bu link'ler sadece referans kolaylığı nedeniyle sağlanmış olup ilgili web sitesini veya işleten kişiyi desteklemek amacıyla veya web sitesi veya içerdiği bilgilere yönelik herhangi bir türde bir beyan veya garanti niteliği taşımamaktadır. "SİTE" üzerindeki linkler vasıtasıyla erişilen web siteleri, dosyalar ve içerikler, bu linkler vasıtasıyla erişilen web sitelerinden sunulan hizmetler veya ürünler veya bunların içeriği hakkında "Türkiye Klinikleri"nin herhangi bir sorumluluğu yoktur.

4.9. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" üzerinden "KULLANICILAR" tarafından kendisine iletilen bilgileri "Gizlilik Politikası" ve "KULLANICI Sözleşmesi" hükümleri doğrultusunda kullanabilir. Bu bilgileri işleyebilir, bir veritabanı üzerinde tasnif edip muhafaza edebilir. "Türkiye Klinikleri" aynı zamanda; KULLANICI veya ziyaret edenin kimliği, adresi, elektronik posta adresi, telefonu, IP adresi, "SİTE"nin hangi bölümlerini ziyaret ettiği, domain tipi, tarayıcı (browser) tipi, tarih ve saat gibi bilgileri de istatistiki değerlendirme ve kişiye yönelik hizmetler sunma gibi amaçlarla kullanabilir.

5. FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI

5.1. Bu "SİTE" dâhilinde erişilen veya hukuka uygun olarak kullanıcılar tarafından sağlanan bilgiler ve bu "SİTE"nin (sınırlı olmamak kaydıyla tasarım, metin, imge, html kodu ve diğer kodlar) tüm elemanları (Hepsi birden "Türkiye Klinikleri"nin telif haklarına tabi çalışmaları olarak anılacaktır) "Türkiye Klinikleri"ne aittir. Kullanıcılar, "Türkiye Klinikleri" hizmetlerini, "Türkiye Klinikleri" bilgilerini ve "Türkiye Klinikleri"nin telif haklarına tabi çalışmalarını yeniden satmak, işlemek, paylaşmak, dağıtmak, sergilemek veya başkasının "Türkiye Klinikleri"nin hizmetlerine erişmesi veya kullanmasına izin vermek hakkına sahip değildirler. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" dâhilinde "Türkiye Klinikleri" tarafından sarahaten izin verilen durumlar haricinde "Türkiye Klinikleri"nin telif haklarına tabi çalışmalarını çoğaltamaz, işleyemez, dağıtamaz veya bunlardan türemiş çalışmalar yapamaz veya hazırlayamaz.

5.2. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" dâhilinde "Türkiye Klinikleri" tarafından sarahaten yetki verilmediği hallerde "Türkiye Klinikleri"; "Türkiye Klinikleri" hizmetleri, "Türkiye Klinikleri" bilgileri, "Türkiye Klinikleri" telif haklarına tabi çalışmaları, "Türkiye Klinikleri" ticari markaları, "Türkiye Klinikleri" ticari görünümü veya bu SİTE vasıtasıyla sağladığı başkaca varlık ve bilgilere yönelik tüm haklarını saklı tutmaktadır.

6. SİTE KULLANIM KOŞULLARINDA DEĞİŞİKLİKLER

"Türkiye Klinikleri", tamamen kendi takdirine bağlı olarak işbu "SİTE Kullanım Koşulları"nı herhangi bir zamanda "SİTE"'da ilan ederek değiştirebilir. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları"nın değişen hükümleri, ilan edildikleri tarihte geçerlilik kazanacaktır. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" kullanıcının tek taraflı beyanları ile değiştirilemez.

7. MUCBİR SEBEPLER

Hukuken mücbir sebep sayılan tüm durumlarda, "Türkiye Klinikleri" işbu "SİTE Kullanım Koşulları", gizlilik politikası ve "KULLANICI Sözleşmesi"nden herhangi birini geç ifa etme veya ifa etmeme nedeniyle yükümlü değildir. Bu ve bunun gibi durumlar, "Türkiye Klinikleri" açısından, gecikme veya ifa etmeme veya temerrüt addedilmeyecek veya bu durumlar için "Türkiye Klinikleri"nin herhangi bir tazminat yükümlülüğü doğmayacaktır. "Mücbir sebep" terimi, ilgili tarafın makul kontrolü haricinde ve "Türkiye Klinikleri"nin gerekli özeni göstermesine rağmen önleyemediği olaylar olarak yorumlanacaktır. Bunu yanında sınırlı olmamak koşuluyla, doğal afet, isyan, savaş, grev, iletişim sorunları, altyapı ve internet arızaları, elektrik kesintisi ve kötü hava koşulları gibi durumlar mücbir sebep olaylarına dâhildir.

8. UYGULANACAK HUKUK VE YETKİ

İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" uygulanmasında, yorumlanmasında ve bu "SİTE Kullanım Koşulları" dâhilinde doğan hukuki ilişkilerin yönetiminde yabancılık unsuru bulunması durumunda Türk kanunlar ihtilafı kuralları hariç olmak üzere Türk Hukuku uygulanacaktır. İşbu sözleşmeden dolayı doğan veya doğabilecek her türlü ihtilafın hallinde Ankara Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.

9. YÜRÜRLÜLÜK VE KABUL

İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" "Türkiye Klinikleri" tarafından "SİTE" içersinde ilan edildiği tarihte yürürlülük kazanır. Kullanıcılar, işbu sözleşme hükümlerini "SİTE"yi kullanmakla kabul etmiş olmaktadırlar. "Türkiye Klinikleri", dilediği zaman iş bu sözleşme hükümlerinde değişikliğe gidebilir ve değişiklikler sürüm numarası ve değişiklik tarihi belirtilerek "SİTE" üzerinde yayınlandığı tarihte yürürlülüğe girer.

30.03.2014

Gizlilik Bildirimi

  Sitemizi ziyaret etmeden önce aşağıda yazılı kullanım ilkelerini mutlaka okumanızı öneririz. Bu şartları kabul etmeniz halinde sitemizden faydalanırken kurallarımıza uymanız yararınıza olacaktır. Lütfen Kullanım İlkelerimizin tamamını okuyunuz.

  www.turkiyeklinikleri.com Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait hekimleri sağlık alanında bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış bir web sitesidir.

  www.turkiyeklinikleri.com kullanıcılarının kimliklerine, adreslerine, hizmet sağlayıcılarına ve benzeri bilgilerine erişemez. Bu bilgileri kullanıcılar isterse formlar yoluyla siteye gönderebilirler. Ancak, www.turkiyeklinikleri.com donanım ve yazılım bilgilerinizi toplayabilir. Bu bilgiler arasında şunlar yer alır: IP adresiniz, tarayıcı türü, işletim sistemi, etki alan adı, erişim süreleri ve ilgili web adresleri. www.turkiyeklinikleri.com kullanıcılardan aldığı kişisel bilgileri (isminiz, elektronik posta adresiniz, ev ve iş adresiniz, telefon numaranız, vb.) üçüncü bir kuruma satamaz, kamuoyuna yayınlayamaz, site içinde tutamaz. Alınan bilgiler sitenin ziyaretçi profili, raporlama ve hizmetlerin tanıtımına kaynak olması için yönlendirici özellik taşır.

  www.turkiyeklinikleri.com sizden aldığı bilgileri şu amaçlar için kullanır:

-Web sitesini iyileştirmek,geliştirmek ve kaliteyi korumak,

-Ziyaretçi profili ve genel istatistik veriler oluşturmak,

-Ziyaretçilerin sitemizi nasıl kullandığı ile ilgili eğilimlerini belirlemek,

-Asılı yayınlar/yazışmalar göndermek,

-Elektronik posta yoluyla basın bültenleri veya bildirimler göndermek,

-Etkinlik ya da yarışma için liste oluşturmak.

  www.turkiyeklinikleri.com adresini kullanmakla;

-Herhangi bir kullanıcının yasal ve ahlaki olmayan davranışlarından Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin sorumlu tutulamayacağını,

-Kullanım ilkelerinin zaman zaman değiştirebileceğini,

-Diğer bağlantı sağladığı ama denetleyemediği sitelerin içeriklerinden veya bilgisayarınıza verecek zararlardan sorumlu olmadığını kabul etmiş sayılırsınız.

  Aşağıda belirtilen durumlarda Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. sitesini kullanıcılara kapatabilir:

-Yanlış, eksik, yanıltıcı ve genel ahlak kurallarına uygun olmayan ifadeleri içeren bilgilerin siteye kaydedilmesi durumunda,

-İstenilen bilgilerin içine ilan, reklam, duyuru, özel veya tüzel kişiliklere hakaret içeren ifadeler kullanıldığında,

-Çeşitli yollarla siteye yapılan saldırılar sırasında

-Virüs nedeniyle sitenin yapısının bozulması durumunda.

  Kod ve yazılım da dahil, sitede yer alan yazılı, görüntülü ve sesli fikir ürünleri Telif Hakları ile ilgili yasal mevzuat uyarınca güvence altındadır.

  Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.in yazılı izni olmadığı sürece sitede yer alan bilgiler; başka bir bilgisayara yüklenemez, değiştirilemez, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yeniden yayınlanamaz, postalanamaz, dağıtılamaz.

  Sitede bulunan yazılım ve tasarımların her hakkı Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye aittir.

  Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. kullanım ilkelerimizle ilgili yorumlarınızı almaktan memnuniyet duyacaktır. Sitemizi zenginleştirebileceğini düşündüğünüz konuları ya da sitemizle ilgili yaşadığınız bir problem olursa lütfen bizimle paylaşın.

info@turkiyeklinikleri.com

04.04.2014