Türkiye Klinikleri Anesteziyoloji Reanimasyon - Özel Konular

Anestezide Monitörizasyonda Yenilikler Özel Sayısı
.: EDİTÖRDEN
Sayı Editöründen
Editorials
Prof.Dr. N. Mert ŞENTÜRK
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD, İSTANBUL
Makale Dili: TR
Türkiye Klinikleri Anesteziyoloji Reanimasyon-Özel Dergisinde ''Anestezide Monitörizasyon'' konusunun seçilmesi üzerinden aslında sadece altı sene geçmiş.1 Buna rağmen, bu konuda gelişmeler çok hızla gerçekleştiği için, tamamen yeni konular ile yeni bir özel sayının yayımlanması gerekli duruma gelmiştir. Gerçekten de monitörizasyon, hem hızla gelişmekte olan bir konudur; hem de yeni araştırmalara çok açıktır. Yeni yöntemlerin hem kendileri araştırmaların konusunu oluşturur; hem de çeşitli konuların araştırılması konusunda yeni ufuklar ve kolaylıklar sağlar. Günlük uygulamada, bu yöntemlerin, daha güvenli bir anestezi sağlaması umulmaktadır; bunların daha az invazif, daha hesaplı ve daha kolay öğrenilir olmaları da gerekmektedir. Derginin bu sayısı, son yıllarda geliştirilen bazı yeni monitörizasyon teknik ve gereçlerini tanıtmaktadır; bu editöryal yazı da bu yöntemler için bir giriş olması amacıyla yazılmıştır.

Endüstri ile İlişki
Dergideki ilk yazı, Avrupa Anesteziyoloji Derneği'nin (ESA) monitörizasyon çalışma grubunun başkanı tarafından yazılmıştır.2 Bu kadar yeni ve hızla değişen monitörizasyona gerçekten ihtiyacımız olup olmadığı incelenmektedir. Bu bağlamda aslında monitörizasyon konusunun, bilim ve endüstri işbirliğinin en girift şekilde gerçekleştiği alan olduğu görülebilir. Gerçekten de, kısa süre içinde pazara sunulan yöntem ve gereçlerin bir kısmı, pratik uygulama alanı bulamamaktadır.

Anesteziye bağlı (önlenebilir) hasta kaybının yıllar içinde düşmesinde, izleme tekniklerinde gelişmelerin önemli bir rolü olduğu mutlaktır.3 Ancak yine de, uluslararası derneklerin en önemli sloganının ''ihtiyat'' (''vigilance'') olduğu unutulmamalıdır. Bu bağlamda, izleme yöntemlerinin, 'ihtiyat'lı bir anesteziyi tek başına sağlamayacağı, ancak anlamlı katkıda bulanacağı bilinmelidir. Endüstri tarafından sunulan yöntemler, bu 'ihtiyat'ı sağlama konusunda ''güvenilirlik'', ''kolaylık'', ''daha az invaziflik'' ve hatta ''hesaplılık'' gibi ölçütlerle değerlendirilmeli ve ancak ondan sonra kullanıma girmelidir. Bu açıdan bakıldığında, son on yıl içindeki gelişmeler, bir yandan örneğin pulmoner arter kateteri gibi geçmiş yılların çok sık başvurulan bir yönteminin indikasyon alanını çok daraltırken, öbür yandan büyük bir tanıtım ile pazara girmiş bazı yöntemler de seleflerini yerlerinden edemeyerek ortadan kaybolmuşlardır.

Günümüzde kabul edilen zorunlu monitörizasyonlar, elektrokardiyografi, non-invazif kan basıncı, puls oksimetri ve kapnografi iken, çeşitli dernekler sinir stimülatörü ve/veya ısı takibini de zorunlu olarak kabul etmektedirler. Bunların ötesinde, pekçok hastada, ek monitörizasyon yöntemlerine ihtiyaç olmaktadır.

Bazı Yeni Monitörizasyon Yöntemleri
Pulmoner arter kateteri, son yıllara kadar çok geniş bir indikasyon alanı (kardiyak cerrahi, kardiyolojik sorunlu hastalar, sepsis, çeşitli nedenli şoklar vb.) olması nedeniyler anestezi pratiğinin çok önemli bir parçası idi. İnvazif ve biraz da karmaşık bir yöntem olması nedeniylei önemli bir sorun oluşturduğu da oluyordu; anestezi uzmanlık eğitiminde önemli bir kilometre taşı olarak kabul edilirdi. Günümüzde, hemodinamik monitörizasyondaki yeni yöntemler, hem daha az invazif olmaları, hem de daha dolaysız sonuçlar vermeleri nedeni ile pulmoner arter kateterinin indikasyon alanını çok kısıtlamıştır. Derginin bu sayısında bir derleme bu monitörizasyona ayrılmıştır,4 bunun dışında iki derlemede de, konu ile ilgili bilgiler bulunmaktadır.5,6

Gerçekten de, pulmoner arter kateteri ile ölçülen, damar sistemlerindeki basınçlardır. Bu basınç verileri ile, hacimler hakkında dolaylı ''ve kimi zaman da yanlış olabilen- bilgiler edinilmeye çalışılır. İlk örnekleri 90'lı yıllarda görüldükten sonra, devamlı bir gelişme içinde piyasaya sürülen yöntemlerde ise, hem kateter pulmoner artere kadar ilerletilmek zorunda kalmadığı için komplikasyon ihtimali azalmakta, hem de hacim hakkında dolaysız bir bilgi edinilmektedir.

Şok durumunda, asıl sorun dokunun oksijenlenmesinde ve oksijenin doku tarafından kullanılabilmesindedir. Bu durumlarda da, eski zamanlarda pulmoner arter kateterinin distal ucundan alınan kan ile arteryel oksijen sunumuyla, dokudaki ekstraksiyon hakkında bilgi üretilmeye çalışılırdı.

Günümüzde, doku oksijenlenmesini daha dolaysız ve daha güvenilir bir şekilde izleyebiliyoruz;6 bu yöntemin hemodinamik monitörizasyon ile birlikte kullanımı sayesinde, şok durumunda müdahele edilmesi gereken basamak hakkında daha kesin bir tanı koyabiliyor; sonuçta uygulanan tedavinin etkinliğini de objektif bir şekilde değerlendirebiliyoruz.

Anestezi pratiğine hızla girmiş bulunan bir diğer yöntem, transözofageal ekokardiyografi (TÖE)'dir. Başta kalp cerrahisi olmak üzere, yoğun bakımda da TÖE giderek sıklıkla kullanılmaktadır. TÖE'nin tanı amaçlı kullanımı dışında, bizim branşımızda belki daha sık ve daha değerli olarak bir monitör olarak da kullanımı söz konusudur.5 Kalp cerrahisinde, ameliyatın başarısının değerlendirilmesi bile başlı başına önemli bir izleme başarısıdır. Ayrıca, daha önce yine pulmoner arter kateteri ile izlenen pek çok parametre, TÖE ile daha az invazif ve daha kolay biçimde izlenebilir; karaciğer transplantasyonu örneğinde görülebileceği gibi... Yine de, TÖE de, değerlendirmenin büyük ölçüde ''öznel'' olduğu unutulmamalıdır.

Hızlı kanama ve dolayısıyla hızlı transfüzyon gereken olgularda, hemoglobinin devamlı izlenmesi, yeni monitörizasyon yöntemlerinden biridir.7 Konuyu salt ekonomik yönden ele alsak bile, intraoperatif dönemde yapılan kangazı örneklemelerinin önemli bir kısmının aslında oksijenlenme ve gaz alışverişini değerlendirmekten çok, hemoglobin ölçümü için yapıldığını göz önünde bulunduracak olursak, bu yöntemin aslında oldukça da ekonomik olduğu anlaşılacaktır. Hele ki, transfüzyon uygulamalarının önemli bir kısmının tamamen öznel nedenlerle, ''tedbir olsun diye'' yapıldığının anlaşıldığı ve bu transfüzyonlar ile de hastaya zarar verildiğinin bilindiği günümüzde, transfüzyon indikasyonunun da daha nesnel bir temele dayandırılması bakımından bu yöntem daha da önem kazanmaktadır.

Kanama ile ilişkili olarak patolojik değişiklikler gösterebilen tek parametre hemoglobin değildir, pıhtılaşmada da düzeltilmesi gerekli değişiklikler ortaya çıkar. Tıp pratiğinin belki de en karmaşık alanlarından birinde, patoloji pek çok farklı düzeyde olabilir: Trombosit sayısı veya trombosit etkinliğinden başlayarak, pıhtılaşma faktörlerine giden, oradan da tromboliz mekanizmalarına uzanan bu süreçte sorunun hangi aşamada olduğunun anlaşılması için tromboelastografi önemli bir yöntemdir.8 Aslında pek de yeni bir yöntem olmamakla beraber, teknolojik gelişmeler sonucunda daha önceleri sorunlu kabul edilebilen bazı yönleri düzeltilmiştir. Bu şekliyle, pıhtılaşmanın pek çok değişikliğe uğradığı hasta gruplarında başarı ile kullanılabilmektedir.

Kapnografi, anesteziyoloji pratiğine girdikten göreceli kısa bir süre sonra, ayrılmaz bir parça halini almış ve ''zorunlu'' bir monitörizasyon olarak kabul edilmiştir. Anestezi sırasında, entübasyonun doğruluğunu göstermek başta olmak üzere, hipo- ve hiperventilasyon hakkında ve benzeri pek çok konuda bilgi veren bu yöntem, artık entübe olmayan hastalarda da kullanılabilmeye başlamıştır.9 Bu hali ile kapnografi, sadece branşımız tarafından değil, pek çok diğer meslektaşımız tarafından da kullanılabilecek, muhtemelen yakında puls oksimetri kadar tıp pratiğinin önemli bir parçası olacaktır.

Yapay solunum uygulaması, sağlıklı akciğerde bile kaçınılmaz olarak ventilasyon-perfüzyon eşleşmesinde bir uyumsuzluğu ortaya çıkarır.

Anestezist-yoğun bakımcılar, kendi uygulamaları ile ortaya çıkan bu sorunu sonra başka manevralar ile düzeltmeye çalışırlar. Burada önemli olan, bu uyumsuzluğun şimdiye dek, pek çok kurum için imkânsız sayılabilecek yöntemler (her bir yeni yapay solunum stratejisi ile ayrı ayrı tomografi çekmek gibi) haricinde, monitörize edilemeyecek olması idi.

Günümüzde , ''elektriksel impedans tomografi'' (EIT) adı verilen bir gereç ile bu sorun alt edilmiş gibi görünmektedir.

Yöntem, özellikle yoğun bakım için çok umut vaat etmektedir; ameliyatlarda kullanımı için biraz daha deneyim gerekecek gibi görünmektedir. Dergimizdeki derlemede, bu alet ile perfüzyon hakkında da çıkarımlar yapılabileceği görülmektedir.10

Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım, ayrılamayacak bir bütündür; nöroanestezi-nörolojik yoğun bakım ikilisi bu savın en önemli kanıtlarından biridir. Nörolojik durumun monitörizasyonu konusunda, perioperatif (intra- ve postoperatif) yöntemler ile nörotravma geçiren hastalarda uygulanan metodlar birbirini desteklemektedir. Bu sinerji sonucunda, nöromonitörizasyon başlı başına bir konu halini alıp, son yıllarda ciddi gelişmelerin olduğu bir alan olmuştur.11

Anestezi derinliğinin monitörizasyonu (DoA şeklinde kısaltılması giderek daha sıklaşmaktadır), endüstri-bilim işbirliğine de, endüstri-bilim çelişkisine de örnek oluşturabilir gibi görünmektedir. Temelde elektroensefalografi ile uyandırılmış potansiyeller tekniklerinin farklı şekillerde kombine edilerek, ameliyat sırasında kullanılabilecek şekilde sayısal bir türevi ile basitleştirilmesi fikri ilk ortaya çıktığında, çok daha yüksek beklentileri de karşılamak iddiasındaydı. Geçen yıllar, bu beklentilerin önemli bir kısmının karşılanamadığını gösterdi. Ancak, ''DoA'' hâlen pek çok ameliyatta anestezistin işini çok kolaylaştıran bir yöntemdir ve çeşitli ürünler ile kullanımı artarak devam etmektedir.12 Son yıllarda, anestezinin bir diğer komponenti olan analjezinin de nesnel takibi olasılığı ortaya çıkmıştır.

Dergideki son derleme, bazen ne kadar basit fikirlerin ne kadar önemli sonuçları doğurabileceğini göstermesi bakımından da önemlidir. Batın içi basınç ile mesane içi basıncın korelasyonu sayesinde, çok daha zor ölçülebilecek olan batın için basınç, çok daha basit olan olan mesane içi basınç ile değerlendirilebilmektedir.13 Bu konu, daha çok inovasyona açık bir konu gibi görünmektedir.

Sonuç: İnovasyon ve Anesteziyoloji
''İnovasyon'' terimi, dilimize yeni yeni yerleşmiştir; uygulamasını bulduğunu ise henüz söyleyemeyiz. Türkçe karşılık olarak ''yenileşim'' terimi önerilmektedir. Herhalde, branşımızdaki ''yenileşim'' alanının en açık olduğu konu, monitörizasyon olsa gerektir.

Yaygın olarak kullanageldiğimiz yöntemlerin aslında bazen çok basit fikirlerden ortaya çıktığını aklımızdan çıkartmazsak belki de, bu gelişime katkıda bulunabiliriz.

Prof.Dr. N. Mert ŞENTÜRK

Sayı Editörü


Kaynaklar
1. Kurt E, Coşar A. Anestezide Monitörizasyon özel sayısı. Turkiye Klinikleri J Anest Reanim-Special Topics 2009;2(1):1-62.
2. Hendrickx JFA, De Wolf AM. Do We Need New Monitoring, or Should We Instead Make Better Use of Our Current Monitors' Lessons Learned from the Breathing Circle:
We First Need to Better Understand What We are Already Monitoring. Turkiye Klinikleri J Anest Reanim-Special Topics 2015;8(1):1-7.
3. Pedersen T. Mortality associated anaesthesia. Balliere's Clin Anesthesiol 1996:10:237-50
4. Sivrikoz N, Sungur Z. Hemodinamik Monitörizasyonda Yenilikler. Turkiye Klinikleri J Anest Reanim-Special Topics 2015;8(1):15-9.
5. Erdemli Ö, Tezcan B. Bir Monitörizasyon Yöntemi Olarak Transözofageal Ekokardiyografi. Turkiye Klinikleri J Anest Reanim-Special Topics 2015;8(1):41-8.
6. Toraman F, Aksu U. Doku Oksijenlenmesi ve Perfüzyon Monitörizasyonu. Turkiye Klinikleri J Anest Reanim-Special Topics 2015;8(1):8-14.
7. Toprak Hİ. Devamlı Non-invaziv Hemoglobin Ölçümü. Turkiye Klinikleri J Anest Reanim-Special Topics 2015;8(1):49-56.
8. Karaaslan K. Hasta Başı Pıhtılaşma Takibi: Tromboelastografi ve Rotasyonel Tromboelastometri. Turkiye Klinikleri J Anest Reanim-Special Topics 2015;8(1):65-74.
9. Şener EB. Non-invaziv Ventilasyonda End-Tidal Karbondioksit. Turkiye Klinikleri J Anest Reanim-Special Topics 2015;8(1):31-40.
10. Borges JB. Electrical Impedance Tomography. Turkiye Klinikleri J Anest Reanim-Special Topics 2015;8(1):20-4.
11. Denizci E, Şahin A. Nöromonitörizasyon Yöntemleri ve Kullanım Alanları. Turkiye Klinikleri J Anest Reanim-Special Topics 2015;8(1):25-30.
12. Büget Mİ, Sungur MO. Anestezi Derinliği ve Analjezi Ölçümü. Turkiye Klinikleri J Anest Reanim-Special Topics 2015;8(1):57-64.
13. Ergin Özcan P. İntraabdominal Basınç. Turkiye Klinikleri J Anest Reanim-Special Topics 2015;8(1):75-80.

.: Güncel

Giriş



İletişim


Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.

.: Adres

Türkocağı Caddesi No:30 06520 Balgat / ANKARA
Telefon: +90 312 286 56 56
Faks: +90 312 220 04 70
E-posta: info@turkiyeklinikleri.com

.: Yazı İşleri Servisi

Telefon: +90 312 286 56 56/ 2
E-posta: yaziisleri@turkiyeklinikleri.com

.: İngilizce Dil Redaksiyonu

Telefon: +90 312 286 56 56/ 145
E-posta: tkyayindestek@turkiyeklinikleri.com

.: Reklam Servisi

Telefon: +90 312 286 56 56/ 142
E-posta: reklam@turkiyeklinikleri.com

.: Abone ve Halkla İlişkiler Servisi

Telefon: +90 312 286 56 56/ 118
E-posta: abone@turkiyeklinikleri.com

.: Müşteri Hizmetleri

Telefon: +90 312 286 56 56/ 118
E-posta: satisdestek@turkiyeklinikleri.com

1. KULLANIM KOŞULLARI

1.1. http://www.turkiyeklinikleri.com alan adından veya bu alan adına bağlı alt alan adlarından ulaşılan internet sayfalarını (Hepsi birden kısaca "SİTE" olarak anılacaktır) kullanmak için lütfen aşağıda yazılı koşulları okuyunuz. Bu koşulları kabul etmediğiniz takdirde "SİTE"yi kullanmaktan vazgeçiniz. "SİTE" sahibi bu "SİTE"de yer alan veya alacak olan bilgileri, formları, içeriği, "SİTE"'yi, "SİTE" kullanma koşullarını dilediği zaman değiştirme hakkını saklı tutmaktadır.

1.2. Bu "SİTE"'nin sahibi Türkocağı cad. No:30, 06520 Balgat Ankara adresinde ikamet eden Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'dir (bundan böyle kısaca "Türkiye Klinikleri" olarak anılacaktır). "SİTE"'de sunulan hizmetler "Türkiye Klinikleri" tarafından sağlanmaktadır.

1.3. Bu "SİTE"'de sunulan hizmetlerden belirli bir bedel ödeyerek ya da bedelsiz olarak yararlananlar veya herhangi bir şekilde "SİTE"ye erişim sağlayan her gerçek ve tüzel kişi aşağıdaki kullanım koşullarını kabul etmiş sayılmaktadır. İşbu sözleşme içinde belirtilen koşulları "Türkiye Klinikleri" dilediği zaman değiştirebilir. Bu değişiklikler periyodik olarak "SİTE"'da yayınlanacak ve yayınlandığı tarihte geçerli olacaktır. "Türkiye Klinikleri" tarafından işbu sözleşme hükümlerinde yapılan her değişikliği "SİTE" hizmetlerinden yararlanan ve "SİTE"ye erişim sağlayan her gerçek ve tüzel kişi önceden kabul etmiş sayılmaktadır.

1.4. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" 30.03.2014 tarihinde en son değişiklik yapılarak ve web sitesi üzerinden yayınlanarak; "SİTE"yi kullanan her kişi tarafından erişimi mümkün kılınıp yürürlülüğe konmuştur. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" ayrıca, "Türkiye Klinikleri" hizmetlerinden belli bir bedel ödeyerek veya ödemeden yararlanacak olan kullanıcılarla yapılmış ve/veya yapılacak olan her türlü "KULLANICI Sözleşmesi"nin de ayrılmaz bir parçasıdır.

2. TANIMLAR

2.1. "SİTE" : "Türkiye Klinikleri" tarafından belirlenen çerçeve içerisinde çeşitli hizmetlerin ve içeriklerin sunulduğu çevrimiçi (on-line) ortamdan http://www.turkiyeklinikleri.com alan adından ve/veya bu alan adına bağlı alt alan adlarından erişimi mümkün olan web sitesi.

2.2. KULLANICI : "SİTE"ye çevrimiçi (on-line) ortamdan erişen her gerçek ve tüzel kişi.

2.3. LİNK : "SİTE" üzerinden bir başka web sitesine, dosyalara, içeriğe veya başka bir web sitesinden "SİTE"ye, dosyalara ve içeriğe erişimi mümkün kılan bağlantı.

2.4. İÇERİK : "Türkiye Klinikleri" "SİTE"yi ve/veya herhangi bir web sitesinden yayınlanan veya erişimi mümkün olan her türlü bilgi, dosya, resim, rakam, fiyat v.b görsel, yazınsal ve işitsel imgeler.

2.5. "KULLANICI SÖZLEŞMESİ" : "Türkiye Klinikleri"nin sunacağı özel nitelikteki hizmetlerden yararlanacak olan gerçek ve/veya tüzel kişilerle "Türkiye Klinikleri" arasında elektronik ortamda akdedilen sözleşme.

3. HİZMETLERİN KAPSAMI

3.1. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" üzerinden sunacağı hizmetlerin kapsamını ve niteliğini belirlemekte tamamen serbesttir.

3.2. "Türkiye Klinikleri" "SİTE" bünyesinde sunulacak servislerden yararlanabilmek için, "KULLANICI"nın "Türkiye Klinikleri" tarafından belirlenecek özellikleri taşıması gereklidir. "Türkiye Klinikleri", bu gerekliliği tek taraflı olarak dilediği zaman değiştirebilir.

3.3. "Türkiye Klinikleri"nin "SİTE" üzerinden belirli bir ücret karşılığı veya ücretsiz olarak vereceği hizmetler sınırlı sayıda olmamak üzere;

- Sağlık sektörüne yönelik bilimsel makaleler, kitaplar ve bilgilendirici yayınları sağlamak.

- - Bilimsel dergilere yönelik makale hazırlama aşamasında biçimsel, istatistikî ve editöryal destek sağlamak.

4. GENEL HÜKÜMLER

4.1. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" dâhilinde erişime açtığı hizmetler ve içeriklerden hangisinin ücrete tabi olacağını belirlemekte tamamen serbesttir.

4.2. "Türkiye Klinikleri"'nin sunduğu hizmetlerden yararlananlar ve siteyi kullananlar, yalnızca hukuka uygun ve şahsi amaçlarla "SİTE" üzerinde işlem yapabilirler. Kullanıcıların, "SİTE" dâhilinde yaptığı her işlem ve eylemdeki hukuki ve cezai sorumluluk kendilerine aittir. Her KULLANICI, "Türkiye Klinikleri"nin ve/veya başka bir üçüncü şahsın haklarına tecavüz teşkil edecek nitelikteki herhangi bir iş ve eylemde bulunmayacağını; yazılı, görsel ve işitsel bilgileri açıklamayacağını, "Türkiye Klinikleri"ne açıkladığı ve/veya "SİTE"ye gönderdiği her türlü yazılı, görsel ve işitsel bilginin "Türkiye Klinikleri"ne açıkladığı ve/veya "SİTE"ye gönderdiği sırada her türlü biçimde kullanılması, işlenmesi, saklanması, açıklanması ve üçüncü kişilere karşı ifşa edilmesi konusunda münhasır hak sahibi olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder. "KULLANICI" "SİTE" dâhilinde bulunan resimleri, metinleri, görsel ve işitsel imgeleri, video klipleri, dosyaları, veritabanları, katalogları ve listeleri çoğaltmayacağı, kopyalamayacağı, dağıtmayacağı, işlemeyeceğini, gerek bu eylemleri ile gerekse de başka yollarla "Türkiye Klinikleri" ile doğrudan ve/veya dolaylı olarak rekabete girmeyeceğini kabul ve taahhüt etmektedir.

4.3. "SİTE" dâhilinde üçüncü kişiler tarafından sağlanan hizmetlerden ve yayınlanan içeriklerden dolayı "Türkiye Klinikleri"nin, işbirliği içinde bulunduğu kurumların, "Türkiye Klinikleri" çalışanlarının ve yöneticilerinin, "Türkiye Klinikleri" yetkili satıcılarının sorumluluğu bulunmamaktadır. Herhangi bir üçüncü kişi tarafından sağlanan ve yayınlanan bilgilerin, içeriklerin, görsel ve işitsel imgelerin doğruluğu ve hukuka uygunluğunun taahhüdü bütünüyle bu eylemleri gerçekleştiren üçüncü kişilerin sorumluluğundadır. "Türkiye Klinikleri", üçüncü kişiler tarafından sağlanan hizmetlerin ve içeriklerin güvenliğini, doğruluğunu ve hukuka uygunluğunu taahhüt ve garanti etmemektedir.

4.4. "KULLANICI"lar, "SİTE"yi kullanarak, "Türkiye Klinikleri"nin, diğer "KULLANICI"ların ve üçüncü kişilerin aleyhine hiçbir faaliyette bulunamazlar. "KULLANICI"ların işbu "SİTE Kullanım Koşulları" hükümlerine ve hukuka aykırı olarak gerçekleştirdikleri "SİTE" üzerindeki faaliyetler nedeniyle üçüncü kişilerin uğradıkları veya uğrayabilecekleri zararlardan dolayı "Türkiye Klinikleri"nin doğrudan ve/veya dolaylı hiçbir sorumluluğu yoktur.

4.5. "KULLANICI"lar, "SİTE" dâhilinde kendileri tarafından sağlanan bilgilerin ve içeriklerin doğru ve hukuka uygun olduğunu kabul ve taahhüt etmektedirler. "Türkiye Klinikleri", "KULLANICI"lar tarafından "Türkiye Klinikleri"ne iletilen veya "SİTE" üzerinden kendileri tarafından yüklenen, değiştirilen ve sağlanan bilgilerin ve içeriklerin doğruluğunu araştırma; bu bilgi ve içeriklerin güvenli, doğru ve hukuka uygun olduğunu taahhüt ve garanti etmekle yükümlü ve sorumlu değildir.

4.6. "KULLANICI"lar, "SİTE" dâhilinde Türk Ticaret Kanunu hükümleri uyarınca haksız rekabete yol açacak faaliyetlerde bulunmayacağını, "Türkiye Klinikleri"nin ve üçüncü kişilerin şahsi ve ticari itibarı sarsacak, kişilik haklarına tecavüz ve taarruz edecek fiilleri gerçekleştirmeyeceğini kabul ve taahhüt etmektedir.

4.7. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" dâhilinde sunulan hizmetleri ve içerikleri her zaman değiştirebilme hakkını saklı tutmaktadır. "Türkiye Klinikleri", bu hakkını hiçbir bildirimde bulunmadan ve önel vermeden kullanabilir. "KULLANICI"lar, "Türkiye Klinikleri"nin talep ettiği değişiklik ve/veya düzeltmeleri ivedi olarak yerine getirmek zorundadırlar. "Türkiye Klinikleri" tarafından talep edilen değişiklik ve/veya düzeltme istekleri gerekli görüldüğü takdirde "Türkiye Klinikleri" tarafından yapılabilir. "Türkiye Klinikleri" tarafından talep edilen değişiklik ve/veya düzeltme taleplerinin, "KULLANICI"lar tarafından zamanında yerine getirilmemesi sebebiyle doğan veya doğabilecek zararlar, hukuki ve cezai sorumluluklar tamamen kullanıcılara aittir.

4.8. "SİTE" üzerinden, "Türkiye Klinikleri"nin kendi kontrolünde olmayan ve başkaca üçüncü kişilerin sahip olduğu ve işlettiği başka web sitelerine ve/veya "İÇERİK"lere ve/veya dosyalara link verebilir. Bu link'ler sadece referans kolaylığı nedeniyle sağlanmış olup ilgili web sitesini veya işleten kişiyi desteklemek amacıyla veya web sitesi veya içerdiği bilgilere yönelik herhangi bir türde bir beyan veya garanti niteliği taşımamaktadır. "SİTE" üzerindeki linkler vasıtasıyla erişilen web siteleri, dosyalar ve içerikler, bu linkler vasıtasıyla erişilen web sitelerinden sunulan hizmetler veya ürünler veya bunların içeriği hakkında "Türkiye Klinikleri"nin herhangi bir sorumluluğu yoktur.

4.9. "Türkiye Klinikleri", "SİTE" üzerinden "KULLANICILAR" tarafından kendisine iletilen bilgileri "Gizlilik Politikası" ve "KULLANICI Sözleşmesi" hükümleri doğrultusunda kullanabilir. Bu bilgileri işleyebilir, bir veritabanı üzerinde tasnif edip muhafaza edebilir. "Türkiye Klinikleri" aynı zamanda; KULLANICI veya ziyaret edenin kimliği, adresi, elektronik posta adresi, telefonu, IP adresi, "SİTE"nin hangi bölümlerini ziyaret ettiği, domain tipi, tarayıcı (browser) tipi, tarih ve saat gibi bilgileri de istatistiki değerlendirme ve kişiye yönelik hizmetler sunma gibi amaçlarla kullanabilir.

5. FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI

5.1. Bu "SİTE" dâhilinde erişilen veya hukuka uygun olarak kullanıcılar tarafından sağlanan bilgiler ve bu "SİTE"nin (sınırlı olmamak kaydıyla tasarım, metin, imge, html kodu ve diğer kodlar) tüm elemanları (Hepsi birden "Türkiye Klinikleri"nin telif haklarına tabi çalışmaları olarak anılacaktır) "Türkiye Klinikleri"ne aittir. Kullanıcılar, "Türkiye Klinikleri" hizmetlerini, "Türkiye Klinikleri" bilgilerini ve "Türkiye Klinikleri"nin telif haklarına tabi çalışmalarını yeniden satmak, işlemek, paylaşmak, dağıtmak, sergilemek veya başkasının "Türkiye Klinikleri"nin hizmetlerine erişmesi veya kullanmasına izin vermek hakkına sahip değildirler. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" dâhilinde "Türkiye Klinikleri" tarafından sarahaten izin verilen durumlar haricinde "Türkiye Klinikleri"nin telif haklarına tabi çalışmalarını çoğaltamaz, işleyemez, dağıtamaz veya bunlardan türemiş çalışmalar yapamaz veya hazırlayamaz.

5.2. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" dâhilinde "Türkiye Klinikleri" tarafından sarahaten yetki verilmediği hallerde "Türkiye Klinikleri"; "Türkiye Klinikleri" hizmetleri, "Türkiye Klinikleri" bilgileri, "Türkiye Klinikleri" telif haklarına tabi çalışmaları, "Türkiye Klinikleri" ticari markaları, "Türkiye Klinikleri" ticari görünümü veya bu SİTE vasıtasıyla sağladığı başkaca varlık ve bilgilere yönelik tüm haklarını saklı tutmaktadır.

6. SİTE KULLANIM KOŞULLARINDA DEĞİŞİKLİKLER

"Türkiye Klinikleri", tamamen kendi takdirine bağlı olarak işbu "SİTE Kullanım Koşulları"nı herhangi bir zamanda "SİTE"'da ilan ederek değiştirebilir. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları"nın değişen hükümleri, ilan edildikleri tarihte geçerlilik kazanacaktır. İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" kullanıcının tek taraflı beyanları ile değiştirilemez.

7. MUCBİR SEBEPLER

Hukuken mücbir sebep sayılan tüm durumlarda, "Türkiye Klinikleri" işbu "SİTE Kullanım Koşulları", gizlilik politikası ve "KULLANICI Sözleşmesi"nden herhangi birini geç ifa etme veya ifa etmeme nedeniyle yükümlü değildir. Bu ve bunun gibi durumlar, "Türkiye Klinikleri" açısından, gecikme veya ifa etmeme veya temerrüt addedilmeyecek veya bu durumlar için "Türkiye Klinikleri"nin herhangi bir tazminat yükümlülüğü doğmayacaktır. "Mücbir sebep" terimi, ilgili tarafın makul kontrolü haricinde ve "Türkiye Klinikleri"nin gerekli özeni göstermesine rağmen önleyemediği olaylar olarak yorumlanacaktır. Bunu yanında sınırlı olmamak koşuluyla, doğal afet, isyan, savaş, grev, iletişim sorunları, altyapı ve internet arızaları, elektrik kesintisi ve kötü hava koşulları gibi durumlar mücbir sebep olaylarına dâhildir.

8. UYGULANACAK HUKUK VE YETKİ

İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" uygulanmasında, yorumlanmasında ve bu "SİTE Kullanım Koşulları" dâhilinde doğan hukuki ilişkilerin yönetiminde yabancılık unsuru bulunması durumunda Türk kanunlar ihtilafı kuralları hariç olmak üzere Türk Hukuku uygulanacaktır. İşbu sözleşmeden dolayı doğan veya doğabilecek her türlü ihtilafın hallinde Ankara Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.

9. YÜRÜRLÜLÜK VE KABUL

İşbu "SİTE Kullanım Koşulları" "Türkiye Klinikleri" tarafından "SİTE" içersinde ilan edildiği tarihte yürürlülük kazanır. Kullanıcılar, işbu sözleşme hükümlerini "SİTE"yi kullanmakla kabul etmiş olmaktadırlar. "Türkiye Klinikleri", dilediği zaman iş bu sözleşme hükümlerinde değişikliğe gidebilir ve değişiklikler sürüm numarası ve değişiklik tarihi belirtilerek "SİTE" üzerinde yayınlandığı tarihte yürürlülüğe girer.

30.03.2014

Gizlilik Bildirimi

  Sitemizi ziyaret etmeden önce aşağıda yazılı kullanım ilkelerini mutlaka okumanızı öneririz. Bu şartları kabul etmeniz halinde sitemizden faydalanırken kurallarımıza uymanız yararınıza olacaktır. Lütfen Kullanım İlkelerimizin tamamını okuyunuz.

  www.turkiyeklinikleri.com Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait hekimleri sağlık alanında bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış bir web sitesidir.

  www.turkiyeklinikleri.com kullanıcılarının kimliklerine, adreslerine, hizmet sağlayıcılarına ve benzeri bilgilerine erişemez. Bu bilgileri kullanıcılar isterse formlar yoluyla siteye gönderebilirler. Ancak, www.turkiyeklinikleri.com donanım ve yazılım bilgilerinizi toplayabilir. Bu bilgiler arasında şunlar yer alır: IP adresiniz, tarayıcı türü, işletim sistemi, etki alan adı, erişim süreleri ve ilgili web adresleri. www.turkiyeklinikleri.com kullanıcılardan aldığı kişisel bilgileri (isminiz, elektronik posta adresiniz, ev ve iş adresiniz, telefon numaranız, vb.) üçüncü bir kuruma satamaz, kamuoyuna yayınlayamaz, site içinde tutamaz. Alınan bilgiler sitenin ziyaretçi profili, raporlama ve hizmetlerin tanıtımına kaynak olması için yönlendirici özellik taşır.

  www.turkiyeklinikleri.com sizden aldığı bilgileri şu amaçlar için kullanır:

-Web sitesini iyileştirmek,geliştirmek ve kaliteyi korumak,

-Ziyaretçi profili ve genel istatistik veriler oluşturmak,

-Ziyaretçilerin sitemizi nasıl kullandığı ile ilgili eğilimlerini belirlemek,

-Asılı yayınlar/yazışmalar göndermek,

-Elektronik posta yoluyla basın bültenleri veya bildirimler göndermek,

-Etkinlik ya da yarışma için liste oluşturmak.

  www.turkiyeklinikleri.com adresini kullanmakla;

-Herhangi bir kullanıcının yasal ve ahlaki olmayan davranışlarından Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin sorumlu tutulamayacağını,

-Kullanım ilkelerinin zaman zaman değiştirebileceğini,

-Diğer bağlantı sağladığı ama denetleyemediği sitelerin içeriklerinden veya bilgisayarınıza verecek zararlardan sorumlu olmadığını kabul etmiş sayılırsınız.

  Aşağıda belirtilen durumlarda Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. sitesini kullanıcılara kapatabilir:

-Yanlış, eksik, yanıltıcı ve genel ahlak kurallarına uygun olmayan ifadeleri içeren bilgilerin siteye kaydedilmesi durumunda,

-İstenilen bilgilerin içine ilan, reklam, duyuru, özel veya tüzel kişiliklere hakaret içeren ifadeler kullanıldığında,

-Çeşitli yollarla siteye yapılan saldırılar sırasında

-Virüs nedeniyle sitenin yapısının bozulması durumunda.

  Kod ve yazılım da dahil, sitede yer alan yazılı, görüntülü ve sesli fikir ürünleri Telif Hakları ile ilgili yasal mevzuat uyarınca güvence altındadır.

  Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.in yazılı izni olmadığı sürece sitede yer alan bilgiler; başka bir bilgisayara yüklenemez, değiştirilemez, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yeniden yayınlanamaz, postalanamaz, dağıtılamaz.

  Sitede bulunan yazılım ve tasarımların her hakkı Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye aittir.

  Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. kullanım ilkelerimizle ilgili yorumlarınızı almaktan memnuniyet duyacaktır. Sitemizi zenginleştirebileceğini düşündüğünüz konuları ya da sitemizle ilgili yaşadığınız bir problem olursa lütfen bizimle paylaşın.

info@turkiyeklinikleri.com

04.04.2014